SMD Network Forum
  • Претрага
  • Списак чланова
  • Календар
  • Помоћ

Датум и време: 02-22-2019, 06:00 PM Добро дошли, Гост! (Пријава — Регистрација)

SMD Network Forum / Kompjuteri i internet / Operativni sistemi / Microsoft Windows 8 Consumer Preview - Prvi test

Одговори 

Оцена теме:
  • 0 Гласова - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Низ | Пуни приказ
Microsoft Windows 8 Consumer Preview - Prvi test
Аутор Порука
SMD Није на вези
Administrator

Порука: 195
Придружен: Jan 2011
Углед: 1
Порука: #1
Microsoft Windows 8 Consumer Preview - Prvi test
Konačno je naš tim skinuo i isprobao beta verziju ili kako joj je već ime novog operativnog sistema Microsoft Windows 8. Skidali smo ga nekoliko puta dok ga nismo instalirali, pre mesec dana, bez uspeha naravno, pa pre desetak dana i onda naravno bez uspeha i poslednji put sada, i onda sam se nameračio i uporan bio dok ga nisam instalirao.
Moja greška je bila sto sam hteo da ga instaliram na virtuelnoj mašini kako ne bih kvario postojeće sisteme, ali na kraju ništa od toga, morao sam instalirati na redovnoj mašini u dual botu sa Windows-om 7.
Prva poteškoća koja se desila na virtuelnoj mašini bila je ova:

[Слика: 0.png]

Ovo je takozvani PLAVI EKRAN SMRTI koji nije tako strašan kao što je nekada bio. Naime iz prve nisam ni skontao da je to plavi ekran smrti jer deluje sasvim normalno kao neka greška, dok dole nisam video kod greške i onda stvarno ukapirao da je to stari plavi ekran u novom odelu.
Kada sam skontao da je nemoguće instalirati na virtuelnoj mašini rešio sam da narežem iso sliku na disk. Ali onda opet poteškoće, nema nigde praznog diska u 12 sati noću, srećom pomogao mi dobri stari prijatelj GZ kome se ovim putem zahvaljujem, doneo mi je disk i narezao sam Win.
Potom ide instalacija i sve prolazi u najboljem redu. Ništa novo, drugačija boja, sve ostalo isto kao u Windows 7.
Kada smo intalirali win, naravno pri skidanju iso slike sa sajta Microsofta dobili smo i serijski ključ koji smo uneli i ne znamo dokle će važiti, instalirali smo i nama potrebne programčiće za probu kao što su skype i SnagIt za brzo hvatanje desktopa.
Onda krećemo u akciju pregledanja osnvnih nama bitnih delova Windowsa:

1. Pri uključenju kompa nije bilo standardne radne površine nego:

[Слика: 3.png]

Tu su bile neke opcije koje su potsećale na stari start meni, osnovni programi za korišćenje računara i mala slika radne površine. Kliknuli smo na nju i dobili radnu površinu potpuno istu kao na Win 7 jedino u taskbaru nije bilo više dugmeta START. Kada smo pogledali u donji levi ugao i kliknuli u njega izašao je opet ekran sa prethodne slike pa smo skontali da je to ustvari nov START meni.
Vratil smo se na radnu površinu i počeli da pregledamo dalje:

2. Odmah potom smo kombinacijom tastera ctrl+alt+del ukljucili dobro poznati TASK MANAGER i prijatno se iznenadili, promenjen je i veoma lepo izgleda sa mnogo korisnih stvari. Evo sličice:

[Слика: 1.png]

3. Posle task managera smo otvorili CONTROL PANEL i utvrdili da je potpuno isti bez nekih većih izmena sem malo drugačije boje u temi.

[Слика: 5.png]

4. Zatim smo ušli u opciju DEVICE MANAGER i ona je takodje ostala ista:

[Слика: 6.png]

Potom smo krenuli u istraživanje START Menija, moram priznati veoma komplikovanog za obične korisnike.

5. Izabrali smo ikonicu koja simbolizuje Internet Explorer koji se vrlo brzo otvorio, radilo se o verziji 10 Consumer Preview sa animiranom pozadinom i Bing pretraživačem. malo smo surfovali netom, instalirali potrebni Adobe Flash Player i slično.

[Слика: 4.png]

6. Potom zatvaramo IE i krećemo dalje, kada smo spustili kursor u donji deo izašla je još jedna traka sa samo jednom ikonicom po imenu ALL APPS, na srpskom bi to bilo Svi programi. I tu su se nalazili svi instalirani programi u računaru:

[Слика: 9.png]
[Слика: 8.png]

7. U ovom čudu isprobavamo par programa, prvi je dobro poznati Command Prompt, ovaj put u dve opcije kao administrator i kao običan korisnik. Razlika je u tome sto administratora smesta u System folder, a običnog korisnika u njegov direktorijum. Manje više bitno isprobali smo par naredbi koje su nas zanimale i krenuli dalje, evo slika:

[Слика: 11.png]

8. Druga aplikacija koju smo probali je dobro poznata igra Pasijans ili Solitaire na engleskom jeziku, pošto to moja mama igra redovno rešio sam i ovo da isprobam. i naišao na nekoliko problema, podešavanje igre je jako teško, jako se teško menja izbor igre, 1 ili 3 karte da izlaze i slično, sve to manje više, ali jedna ne predobra ali ne i tako loša nVidia 7300 grafička karta nije mogla da odradi posao ili je ipak problem do same verzije Windowsa. Naime karte su pri premeštanju zastajale i to često, nijedna nije klizela glatko. Sto bi ipak trebalo da ide ok ako nigde na ovoj igri bar. tako da je moja mama ipak odlučila da predje na stari dobro provereni Win 7 Smile

[Слика: 7.png]

9 Idemo dalje, nekoliko dana nismo uspeli da pronađemo opciju za isključivanje sistema, pa smo iz prva isključivali računar na staru opciju alt+F4, kasnije na dugme na kućištu i onda uz malo muke pronašli opciju za isključivanje, koja morate priznati nije ni malo laka za pronaći, ako ništa bar se ta opcija koristi svaki put kada se računar isključuje.
Evo i kako je pronaći:
Otvoriti Start meni i stati mišem u desni deo ekrana gde će izaći jedna traka sa nekoliko opcija, izabrati opciju SETTINGS, zati opciju POWER i na malom meniju koji se pojavi izabrati opciju za isključenje SHUT DOWN.

[Слика: 15.png]
[Слика: 16.png]
[Слика: 17.png]

Ovo bi bilo sve što smo pripremili za početak postojanja Windows 8 Operativnog sistema.

Naša iskustva i nisu tako dobra, sistem je za početak vrlo komplikovan za obične korisnike, pa ga ne preporučujem još da ga instaliraju dok ne izadje konačna verzija, i jako se teško kretati po svim aplikacijama, pogotovo ako zaglavite u novom start meniju i iz njega otvorite neku aplikaciju, nema nigde dobro poznatog dugmeta X, a ne pomaže ni taster Esc na tastaturi, pa se morate služiti lukavim trikovima i slično...
Za početak je ovo vrlo komplikovano i jako zamorno.
Opet da pohvalim da se racunar ukljuci za desetak sekundi što je veoma brzo, dok na istom tom kompu Windows 7 OS-u treba oko 1 minut.
Toliko od nas za sada, pokušali smo da Vam prikažemo novi OS u kratkim crtama da ga i Vi koji ga nemate doživite bar malo...

Vaš SMD Net Team
(Задња измена: 03-25-2012 01:09 AM од SMD.)
03-25-2012 12:57 AM
Посети веб страницу корисника Пронађи све корисникове поруке Цитирај ову поруку у одговору unknown unknown
« Старије теме | Новије теме »
Одговори 

• Верзија за штампу
  • Пошаљи ову тему пријатељу
  • Прати ову тему
Скочи на форум:

Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)

Контакт | SMD Network | Повратак на врх | Повратак на садржај | Lite (архивски) облик | RSS